Ceramiczne płyty grzejne

Ostatnio coraz częściej w naszych domach pojawiają się elektryczne płyty ceramiczne zamiast tradycyjnych kuchenek gazowych. Dzieje się tak dlatego, że w budowanych domach często nie ma instalacji gazowej, ale nie tylko, płyty ceramiczne wyglądają bardzo nowocześnie, elegancko a gotowanie na nich jest szybkie i oszczędne.

Płyty ceramiczne wykonane są z odpornego na uszkodzenia materiału ceramicznego lub witroceramicznego (bardziej odpornego na uderzenia i zarysowania).

Powierzchnie płyt są płaskie i gładkie, przez co łatwo je utrzymać w czystości, a także ładnie komponują się w kuchni, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach:

  • na rozgrzanej płycie nie wolno stawiać garnków wprost z lodówki;
  • gorących naczyń nie można stawiać na panelu sterowania oraz na ramie płyty;
  • meble wokół płyty muszą być odporne na działanie temperatury do 100 °C.
  • Oto kilka przydatnych funkcji, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie płyty:

  • Hi-Light - szybkie nagrzewanie pól grzejnych do maksymalnej temperatury (oszczędność czasu);
  • Booster - skierowanie całej mocy płyty na 1 pole i szybkie uzyskanie maksymalnej temperatury;
  • Wskaźnik ciepła resztkowego - świecąca się dioda mówi o tym, że temperatura pola jest wyższa niż 60 °C.;
  • Funkcja wykrywania naczynia - pole nie nagrzewa się, jeśli nie stoi na nim garnek.
  • W sklepach dostępne są płyty ceramiczne zwykłe i indukcyjne, różnią się one sposobem działania. Zwykłe płyty nagrzewają się błyskawicznie, można na nich gotować w zwykłych garnkach. Nieco inaczej działają płyty indukcyjne, które wytwarzają pole magnetyczne i mikrodrgania. Płyta pozostaje chłodna, a ciepło oddziałuje tylko na garnek ze specjalnym dnem ferromagnetycznym.

    Gotowanie na płycie indukcyjnej jest bezpieczne i bardziej ekonomiczne niż na zwykłej płycie ceramicznej, ale niestety płyty indukcyjne są drogie i ponadto wymagają specjalnych drogich naczyń, dlatego bardziej optymalnym rozwiązaniem jest zwykła płyta ceramiczna.

    Artykuł pochodzi z portalu superdomek.pl

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    ania [2010-10-18]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 1]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.