Płyty ceramiczne wykonane są z odpornego na uszkodzenia materiału ceramicznego lub witroceramicznego (bardziej odpornego na uderzenia i zarysowania).
Powierzchnie płyt są płaskie i gładkie, przez co łatwo je utrzymać w czystości, a także ładnie komponują się w kuchni, trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach:
Oto kilka przydatnych funkcji, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie płyty:
W sklepach dostępne są płyty ceramiczne zwykłe i indukcyjne, różnią się one sposobem działania. Zwykłe płyty nagrzewają się błyskawicznie, można na nich gotować w zwykłych garnkach. Nieco inaczej działają płyty indukcyjne, które wytwarzają pole magnetyczne i mikrodrgania. Płyta pozostaje chłodna, a ciepło oddziałuje tylko na garnek ze specjalnym dnem ferromagnetycznym.
Gotowanie na płycie indukcyjnej jest bezpieczne i bardziej ekonomiczne niż na zwykłej płycie ceramicznej, ale niestety płyty indukcyjne są drogie i ponadto wymagają specjalnych drogich naczyń, dlatego bardziej optymalnym rozwiązaniem jest zwykła płyta ceramiczna.
Artykuł pochodzi z portalu superdomek.pl