Czy grillowanie jest szkodliwe dla zdrowia?

Na cieszące się wielką popularnością grillowanie spada coraz więcej słów krytyki. Naukowcy twierdzą, że grillowane potrawy zawierają substancje rakotwórcze i mogą być przyczyną nowotworów, lekarze alarmują o szkodliwości potraw z grilla. Nie należy jednak popadać w panikę, a poznać kilka zasad zdrowego grillowania.

Zasady zdrowego grillowania

Grillowanie samo w sobie nie jest szkodliwe dla zdrowia należy jednak przestrzegać kilku prostych zasad. Oto najważniejsze z nich:

  • jako opału najlepiej jest używać węgla drzewnego, brykietu lub drewna z drzew liściastych;
  • należy unikać drewna z drzew iglastych;
  • najlepiej całkiem zrezygnować z podpałek do grilla;
  • jeśli korzystamy z podpałek najlepiej wybierać podpałki naturalne, które spalają się bez wydzielania zapachów;
  • grillowanie należy rozpocząć, kiedy na węglu pojawi się niewielka warstewka popiołu – wówczas temperatura jest odpowiednia;
  • nie powinno się grillować na mocnym ogniu;
  • lepiej grillować potrawy w niższej temperaturze przez dłuższy czas;
  • należy pamiętać, aby przed grillowaniem oczyścić ruszt z pozostałości potraw i spalonego tłuszczu;
  • grillować można tylko świeże mięso;
  • nie wolno grillować produktów zamrożonych. Produkty powinny mieć temperaturę pokojową;
  • dobrze jest mięso wcześniej zamarynować, co pozwoli skrócić czas pieczenia;
  • zbyt długie pieczenie spowoduje, że mięso będzie przesuszone, a tym samym ciężkostrawne;
  • należy unikać jedzenia mięsa niedopieczonego, bo wtedy jesteśmy narażeni na zakażenie groźnymi bakteriami;
  • nie powinno się dopuścić do przypalenia mięsa, gdyż w takich spieczonych częściach gromadzą się szkodliwe substancje;
  • aby ograniczyć ilość tłuszczu, który spływa na rozżarzony węgiel, powinno się używać aluminiowych tacek lub folii. Podczas spalania tego tłuszczu wydzielają się szkodliwe substancje;
  • zdrowiej jest wybierać mięso raczej chude – kurczak, indyk;
  • powinno się unikać alkoholu, który w połączeniu z tłustym jedzeniem jest dużym obciążeniem dla wątroby i żołądka;
  • do potraw przygotowanych na grillu warto dodać sałatki ze świeżych warzyw i owoców, które są bogatym źródłem witamin, dodatkowo chronią przed działaniem wolnych rodników i unieszkodliwiają wprowadzone do organizmu substancje toksyczne.
  • Smaczne i zdrowe grillowanie

    Jedną z najzdrowszych propozycji na grilla są ryby (szczególnie morskie). Ryby dostarczają kwasów tłuszczowych (z grupy omega-3), wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Przez co są niezwykle pomocne w profilaktyce miażdżycy i chorób krążenia. Powodują wzrost dobrego cholesterolu HDL, a spadek cholesterolu LDL. Ich przygotowanie w najprostszej formie sprowadza się do skropienia sokiem z cytryny, dodania przypraw i zawinięcia w folię aluminiową. Ryby nie wymagają długiego pieczenia na grillu.

    Warto również skosztować warzyw z grilla, które są doskonałym dodatkiem do mięs. Wachlarz jest na tyle szeroki, że każdy znajdzie coś dla siebie. Grillować możemy m.in.: kabaczki, cukinie, pieczarki, paprykę i cebulę. Warzywa można przygotować bezpośrednio na ruszcie lub upiec w folii. Grillowane warzywa znajdą grono miłośników wśród wszystkich dbających o linię (są małokaloryczne), a także ceniących sobie smaczne potrawy.

    Przestrzeganie tych podstawowych zasad pozwoli nam cieszyć się smakiem grillowanych potraw i zdrowiem!

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2011-06-16]
    Ocena:
    5/5 [głosów: 3]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.