Co to jest?
Pieczywo pełnoziarniste wypiekane jest z mąki nieoczyszczonej. Oznacza to, że ziarna mielone są w całości wraz z łuską, bielmem i kiełkiem. W produkcji białej mąki usuwa się kiełek i łuskę. A to właśnie w tej ostatniej znajduje się najwięcej witamin, mikro- i makroelementów, a także cennego błonnika pokarmowego.
Produkty pełnoziarniste to wszystkie produkty, które powstały z nieoczyszczonych ziaren, czyli m.in.:
Produkty pełnoziarniste to jeden z najzdrowszych rodzajów pożywienia. Powinny one pokrywać większość dziennego zapotrzebowania energetycznego i stanowić 40-50% ogółu dostarczanej energii.
Pełne zdrowia
Produkty pełnoziarniste są bogatym źródłem węglowodanów złożonych, które uwalniają energię stopniowo, przez co dają uczucie sytości na dłużej. Po ich spożyciu wolniej rośnie stężenie glukozy we krwi i nie ulega tak znacznym wahaniom jak po spożyciu produktów z mąki jasnej, wysoko oczyszczonej. Zdecydowanie najcenniejszym składnikiem pieczywa pełnoziarnistego jest błonnik pokarmowy, który usprawnia pracę układu pokarmowego.
Produkty pełnoziarniste są również skarbnicą witamin - głównie witamin z grupy B oraz witaminy E, a także składników mineralnych (żelaza, magnezu, cynku, wapnia, fosforu). Zawierają również fitoestrogeny i sterole. Pełnoziarniste produkty mają niski indeks glikemiczny i niski poziom tłuszczu.
Ten cenny skład sprawia, że produkty pełnoziarniste korzystnie wpływają na zdrowie m.in.:
Zawarty w nich błonnik pełni wiele ważnych funkcji:
Jak wybrać najlepsze?
Zwykle chcąc kupić pełnoziarnisty chleb zwracamy uwagę na jego kolor. To podstawowa wskazówka, ale nie zawsze wiarygodna. Nie każdy ciemny chleb jest bowiem razowy. Niektóre wyroby piekarnicze barwi się na przykład karmelem. Nie należy też sugerować się dodatkami typu: ziarna słonecznika czy pestki dyni. Nie mają one wpływu na to, że pieczywo jest pełnoziarniste.
Prawdziwy chleb z pełnego ziarna jest ciężki i lekko gliniasty. Nie powinien się kruszyć. Oprócz tego nie pleśnieje i długo zachowuje świeżość. Bez wątpienia wyróżnia go także cena - jest po prostu droższy. Zawsze warto czytać etykiety, by dowiedzieć się z jakiej mąki został wypieczony. Im ma wyższy numer, tym grubiej mielona i zdrowsza. Najlepsza jest mąka żytnia razowa typ 2000. Dla porównania zwykła mąka pszenna ma liczbę 500 lub 550. Biała mąka pochodzi z wielokrotnego przemiału, a co za tym idzie - pozbawiona jest otrąb, które zawierają dużo błonnika, składników mineralnych i witamin.
Z mąki razowej można robić naleśniki, pierogi, a nawet piec ciasta. Trzeba przy tym pamiętać, że takie ciasto trudniej się wyrabia (mąka nie jest idealnie gładka) i jest mniej elastyczne. Pełnoziarnista oferta jest coraz bogatsza.
Pełnoziarniste produkty warto spożywać trzy razy dziennie, razem z głównymi posiłkami - śniadaniem, obiadem i kolacją. Sprzyjają bowiem zdrowiu i utrzymaniu zgrabnej sylwetki.