Smacznie, zdrowo, kolorowo
Gotowanie na parze jest bardzo prostą i najzdrowszą metodą obróbki cieplnej posiłków. Podczas tradycyjnego gotowania średnio 40% witamin i minerałów zawartych w produktach ulega zniszczeniu lub przechodzi do wody, a następnie jest wylewana. Najbardziej podatna na zniszczenie jest witamina C. Zwykłe gotowanie zmniejsza jej ilość w potrawach nawet o 70%.
Metod gotowania na parze jest wiele. Najlepiej gotować w specjalnym urządzeniu, takim jak parowar. Jest to elektryczne urządzenie, przypominające piętrowy garnek. Składa się z podstawy ze zbiornikiem na wodę, pojemników na produkty i szczelnej pokrywy. Gotująca się woda paruje i w ten sposób gotuje potrawy.
Do gotowania na parze można także użyć garnka z dziurkowaną wkładką lub sitem. Coraz częściej w funkcję gotowania na parze wyposażone są kuchenki mikrofalowe. Gdy gotujemy ryby, wodę można zastąpić bulionem z dodatkiem aromatycznych ziół lub białym winem. Ryba będzie soczysta i niezwykle aromatyczna, a jej przygotowanie zajmie nam kilka minut. Do ugotowania ryby na parze wystarczy bowiem jedynie 6-8 minut.
Na parze możemy gotować w zasadzie wszystkie produkty spożywcze od owoców i warzyw, po ryby i delikatne mięso (drób, cielęcinę). Na parze można gotować ryż i różnego rodzaju kasze. Podczas tradycyjnego gotowania niektóre warzywa (np. brokuły) szybko rozgotowują się, tracą swój kolor i stają się nieapetyczne. W tym przypadku gotowanie na parze jest świetną alternatywą.
Dla kogo?
Posiłki przygotowywane na parze są lekkostrawne, dlatego zalecane są osobom z chorobami układu pokarmowego, zaburzeniami trawienia, osobom, które mają podwyższony poziom cholesterolu i nadciśnienie tętnicze.
Gotowanie na parze to także świetne rozwiązanie dla wszystkich osób borykających się z nadwagą, będących na diecie i tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. Posiłki przygotowane w ten sposób są bowiem niskokaloryczne.
Ze względu na walory zdrowotne potrawy gotowane na parze polecane są dzieciom, kobietom w ciąży, osobom starszym, rekonwalescentom, ale także wszystkim, którzy chcą odżywiać się smacznie i przede wszystkim zdrowo.
Dlaczego warto gotować na parze?
Gotowanie na parze znane jest od setek lat, a w ostatnim czasie rośnie zainteresowanie tą metodą przygotowywania posiłków. Dzieje się tak za sprawą jego licznych zalet.
Potrawy gotowane na parze:
Zasady gotowania na parze:
Lekarze, dietetycy oraz kucharze zgodnie twierdzą, że gotowanie na parze jest najzdrowszym sposobem przygotowania smacznych i pełnowartościowych posiłków.
Zdjęcie: istockphoto.com © caroljulia