Gotowanie na parze - najlepszy sposób przygotowania posiłku

Gotowanie na parze to bardzo prosta i najzdrowsza metoda przygotowania posiłków. Chroni produkty przed stratami cennych składników odżywczych, a jednocześnie pozwala skutecznie ograniczać kaloryczność potraw. Produkty gotowane na parze są zatem smaczne, zdrowe, lekkostrawne i niskokaloryczne.

Smacznie, zdrowo, kolorowo

Gotowanie na parze jest bardzo prostą i najzdrowszą metodą obróbki cieplnej posiłków. Podczas tradycyjnego gotowania średnio 40% witamin i minerałów zawartych w produktach ulega zniszczeniu lub przechodzi do wody, a następnie jest wylewana. Najbardziej podatna na zniszczenie jest witamina C. Zwykłe gotowanie zmniejsza jej ilość w potrawach nawet o 70%.

Metod gotowania na parze jest wiele. Najlepiej gotować w specjalnym urządzeniu, takim jak parowar. Jest to elektryczne urządzenie, przypominające piętrowy garnek. Składa się z podstawy ze zbiornikiem na wodę, pojemników na produkty i szczelnej pokrywy. Gotująca się woda paruje i w ten sposób gotuje potrawy.

Do gotowania na parze można także użyć garnka z dziurkowaną wkładką lub sitem. Coraz częściej w funkcję gotowania na parze wyposażone są kuchenki mikrofalowe. Gdy gotujemy ryby, wodę można zastąpić bulionem z dodatkiem aromatycznych ziół lub białym winem. Ryba będzie soczysta i niezwykle aromatyczna, a jej przygotowanie zajmie nam kilka minut. Do ugotowania ryby na parze wystarczy bowiem jedynie 6-8 minut.

Na parze możemy gotować w zasadzie wszystkie produkty spożywcze od owoców i warzyw, po ryby i delikatne mięso (drób, cielęcinę). Na parze można gotować ryż i różnego rodzaju kasze. Podczas tradycyjnego gotowania niektóre warzywa (np. brokuły) szybko rozgotowują się, tracą swój kolor i stają się nieapetyczne. W tym przypadku gotowanie na parze jest świetną alternatywą.

Dla kogo?

Posiłki przygotowywane na parze są lekkostrawne, dlatego zalecane są osobom z chorobami układu pokarmowego, zaburzeniami trawienia, osobom, które mają podwyższony poziom cholesterolu i nadciśnienie tętnicze.

Gotowanie na parze to także świetne rozwiązanie dla wszystkich osób borykających się z nadwagą, będących na diecie i tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. Posiłki przygotowane w ten sposób są bowiem niskokaloryczne.

Ze względu na walory zdrowotne potrawy gotowane na parze polecane są dzieciom, kobietom w ciąży, osobom starszym, rekonwalescentom, ale także wszystkim, którzy chcą odżywiać się smacznie i przede wszystkim zdrowo.

Dlaczego warto gotować na parze?

Gotowanie na parze znane jest od setek lat, a w ostatnim czasie rośnie zainteresowanie tą metodą przygotowywania posiłków. Dzieje się tak za sprawą jego licznych zalet.

Potrawy gotowane na parze:

  • zachowują zdecydowanie więcej naturalnych składników odżywczych (witamin, soli mineralnych, przeciwutleniaczy) i są zdrowsze;
  • są niskokaloryczne;
  • zachowują naturalny kolor, smak i aromat;
  • są lekkostrawne;
  • ich przygotowanie nie wymaga dodatkowego tłuszczu;
  • do ich przygotowania potrzeba znacznie mniej soli;
  • dzięki wysokiej temperaturze można szybciej przygotować potrawę.
  • Zasady gotowania na parze:

  • produkty razem gotowane powinny być jednakowej lub zbliżonej wielkości;
  • warzywa i owoce muszą być świeże z nieskazitelną skórką. Po ugotowaniu na parze wszystkie przebarwienia staną się bardziej widoczne;
  • przed gotowaniem na parze produkty mrożone należy rozmrozić;
  • woda powinna sięgać na 2,5-3 cm poniżej nakładki z produktami do gotowania. Produkty nie mogą być zanurzone w wodzie ani się z nią stykać;
  • pojemniki (koszyczki) z produktami do gotowania należy wkładać do garnka dopiero, gdy woda zacznie wrzeć;
  • w razie potrzeby w trakcie gotowania należy uzupełniać wrzącą wodę;
  • produkty powinny być rozłożone równomiernie, cienką warstwą;
  • pokrywka musi być dobrze dopasowana. W przeciwnym razie część pary będzie odparowywać poza naczynie, co przełoży się na dłuższy czas gotowania i niższą jakość potrawy;
  • na najniższym poziomie powinno znaleźć się mięso, czyli produkty, które wymagają najdłuższego czasu gotowania;
  • w trakcie gotowania należy utrzymywać temperaturę wrzenia;
  • produkty gotowane na parze należy solić dopiero po ich przygotowaniu. Przed gotowaniem łatwo je przesolić;
  • do gotującej się wody można dodać zioła świeże lub suszone, by wzbogacić smak gotowanej potrawy.
  • Lekarze, dietetycy oraz kucharze zgodnie twierdzą, że gotowanie na parze jest najzdrowszym sposobem przygotowania smacznych i pełnowartościowych posiłków.

    Zdjęcie: istockphoto.com © caroljulia

    Polecamy podobne artykuły:
    Polecamy także nasze przepisy:
    Drukowanie:

    Ze zdjęciami Z komentarzami
    Inne informacje o artykule:
    Autor:
    Agnieszka [2012-04-18]
    Ocena:
    4/5 [głosów: 2]
    Komentarze do artykułu:
    Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
    Dodaj komentarz

    Autor:
    Newsletter
    Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.