Lodówka - co warto o niej wiedzieć

Lodówka to newralgiczne miejsce w kuchni, a tym samym w całym domu. Nie sposób bez niej funkcjonować, gdyż przechowujemy w niej niezbędną do życia żywność. Oto kilka cennych porad, na co zwracać uwagę przy zakupie lodówki i jak o nią dbać, aby służyła nam jak najdłużej, a produkty pozostawały świeże i zdrowe.

W lodówce musi panować odpowiednia temperatura, którą ustawia się kilkoma programami do wyboru. Lodówki nowego typu nawet na "niskich" programach zapewniają niską temperaturę wewnątrz lodówki, a przy tym nie tworzy się szron i sople lodu, dzięki funkcji antyszronowej, którą naprawdę warto mieć. Pozwala to uniknąć kłopotliwego i długotrwałego odlodzenia urządzenia.

Warto też przy zakupie sprawdzić klasę energetyczną lodówki, czyli pobór energii. Podstawowe klasy to: A, B, C, D, E, F, G. Bardzo często spotyka się też klasę o nazwie A+, która jest najbardziej oszczędna, kolejne odznaczają się coraz większym poborem energii. Urządzenia z klasą A+ czy też A są oczywiście nieco droższe niż te z klasami niższymi, ale biorąc pod uwagę, że lodówka stale w domu jest załączona, kupując urządzenie tańsze tylko pozornie oszczędzamy.

Lodówkę podłączamy do gniazdka z bolcem, inaczej zwanym uziemieniem. Chroni to urządzenie przed spaleniem w przypadku awarii sieci elektrycznej.

Nowoczesne lodówki wykonane są z łatwych do utrzymania czystości materiałów, dzięki czemu czyszczenie lodówki nie sprawia kłopotu. Dodatkowo niektóre urządzenia, na co również warto zwrócić uwagę mają ochronę antybakteryjną, to znaczy wnętrze lodówki pokryte jest specjalnymi enzymami niszczącymi szkodliwe bakterie. Producenci lodówek podają, że system ten redukuje nawet do 75% bakterii we wnętrzu lodówki.

A gdy już lodówka stoi w domu, pamiętajmy aby raz w tygodniu umyć wszystkie półki. Sprawdź, czy wszystkie produkty przechowywane w lodówce są nadal świeże i bezpieczne do spożycia, czy nie minęła data ważności. Aby uniknąć bałaganu w tej kwestii, produkty z dłuższą datą trzymaj głębiej, a te, który data wkrótce się skończy, przetrzymuj z brzegu, na widoku. Dzięki temu unikniesz wyrzucania jedzenia.

Pamiętaj też, żeby produkty o intensywnym zapachu przetrzymywać w zamkniętych pudełkach, by inne produkty nie przechodziły ich zapachem, można je wkładać do pudełek plastykowych typu tupperware, które utrzymują dłużej ich świeżość.

Polecamy podobne artykuły:
Polecamy także nasze przepisy:
Drukowanie:

Ze zdjęciami Z komentarzami
Inne informacje o artykule:
Autor:
ania [2010-11-15]
Ocena:
5/5 [głosów: 2]
Komentarze do artykułu:
Ten artykuł nie został jeszcze skomentowany. Twój komentarz może być pierwszy.
Dodaj komentarz

Autor:
Newsletter
Progmid 2003 - 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.